در این مطلب قصد داریم انواع ممبران در تصفیه آب را به طور کامل بررسی کنیم. اسمز یک فرایند طبیعی است که در آن از یک مایعی مانند آب استفاده میشود که میتواند خود به خود به داخل یک غشای نیمه تراوا نفوذ کند. این غشا مانند یک سد عمل کرده و به برخی از مولکول ها مانند مولکول آب اجازه نفوذ میدهد. در حالی که دیگر مولکولها مانند قسمت زیادی از نمکها نمیتوانند از این غشا عبور کنند. اما عبور مایعات و آب از این غشا به صورت یک فرایند طبیعی اتفاق میافتد. فرایندی که در فیلترهای ممبران صنعتی اتفاق می افتد دقیقا عکس فرایند اسمزی است که برای ایجاد جریان معکوس از فشاری که توسط پمپ دستگاه تامین شده، استفاده میشود.
در این مطلب با چه مواردی آشنا می شویم ؟
فیلتر ممبران صنعتی اسمز معکوس در انواع ممبران در تصفیه آب صنعتی و فیلتر ممبران دریایی تولید و عرضه میشوند. هر یک از انواع فیلتر ممبران با توجه به مشخصات آب ورودی قابلیت حذف آلاینده های مختلف و کاهش TDS آب را نیز دارند. ممبران تصفیه آب صنعتی با استفاده از فیلتر و تکنولوژی مورد استفاده در دستگاه تصفیه آب صنعتی ، دستگاه آب شیرین کن صنعتی ، دستگاه اولترا فیلتراسیون و دستگاه اسمز معکوس عملیات تصفیه و خالص سازی آب را انجام میدهد.
انواع ممبران در تصفیه آب بر اساس نوع آب، کاملا متفاوت است. ممبرانهای تصفیه آب صنعتی اسمز معکوس بر اساس نوع آب به دو دسته ممبرانهای BW و ممبرانهای SW تقسیم میشوند. ممبران BW برای تصفیه آب لب شور و ممبران SW برای تصفیه آبهای شور مانند آب دریا مورد استفاده قرار میگیرند. برای سنجش و برررسی نوع و کیفیت آب ورودی به ممبران از معیاری به نام TDS استفاده میشود و در صورتی که TDS آب ورودی کمتر از 10،000 میلی گرم بر لیتر باشد؛ از ممبرانهای BW و اگر TDS آب ورودی بیشتر از این مقدار باشد؛ از ممبرانهای SW برای تصفیه آن استفاده میشود.
همچنین شما عزیزان میتوانید جهت پرس و جو و اطلاعات درباره ممبرانها و قیمت دستگاه اسمز معکوس صنعتی با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا بتوانید بهترین انتخاب را انجام دهید.
با توجه به استفاده از تکنولوژی در طراحی ممبران های تصفیه آب و دستگاه اولترا فیلتراسیون ، انواع ممبران در تصفیه آب را میتوان به چهار دسته کلی زیر تقسیم کرد:
ممبرانهای میکروفیلتراسیون توانایی حذف ذرات با اندازه تقریبی 0.03 تا 10 میکرون در آب را دارند. همچنین مواد و آلایندههایی که توسط ممبران میکروفیلتراسیون از آب حذف میشوند شامل شن، ماسه، لجن، خاک، جلبک و برخی انگل ها و باکتریها هستند. اما باید توجه داشت که استفاده از روش میکروفیلتراسیون، باعث حذف ویروسها نمیشود و برای حذف ویروسها باید در کنار میکروفیلتراسیون از یک فیلتر اشعه UV نیز استفاده شود. از کاربردهای دیگر ممبران، جلوگیری از تشکیل رسوب است که از ایجاد رسوب جلوگیری کرده و عملکرد و طول عمر این سیستم ها را کاهش میدهد.
ممبران نانوفیلتراسیون ، قادر به حذف ذرات تا ابعاد 0.001 میکرون میباشند. این ممبرانها دارای حفرههای ریزی نسبت به ممبرانهای میکروفیلتراسیون و اولترافیلتراسیون بوده، بنابراین برای عبور آب از این ممبران ها نیازمند فشار آب بیشتری است. ممبران های NF قادر به حذف کلیه ذرات و آلاینده ها هستند.
آب خروجی تصفیه شده توسط ممبران نانو فیلتراسیون، دارای خاصیت قلیایی بسیار کمی است. بنابراین باید با استفاده از روشهایی مانند اضافه کردن بخشی از آب ورودی به آب تصفیه شده یا دیگر روشها، خاصیت قلیایی آب را افزایش داد که در نهایت باعث کاهش خاصیت خورندگی آب خروجی از این ممبرانها میشود.
ممبرانهای NF باعث حذف سختی آب نیز میشوند. بنابراین توصیه میشود در صورتی که از این ممبرانها برای کاهش سختی آب استفاده شود؛ از یک سیستم پیش تصفیه پیش از آنها استفاده شود تا از تشکیل رسوب یون های سخت بر روی ممبران جلوگیری کند.
در روش اولترافیلتراسیون، ذرات تا ابعاد 0.01 میکرون از آب حذف میشوند. همچنین علاوه بر حذف تمامی ذراتی که توسط میکروفیلتراسیون حذف شدهاند؛ با استفاده از ممبران اولترافیلتراسیون توانایی حذف بخش زیادی از ویروسها نیز وجود دارد.
ممبرانهای تصفیه آب صنعتی اسمز معکوس RO، قدرتمندترین ممبران برای تصفیه آب است. این ممبرانها قادر خواهند بود کل مواد معدنی محلول در آب را حذف کنند. همچنین این ممبرانها قادر به حذف فلزات سنگین، مواد آلی، انگل ها، باکتریها و ویروسهای موجود در آب هستند. بازدهی یک فیلتر ممبران اسمز معکوس نیز به فشار و دمای آب ورودی آن بستگی دارد. ممبرانهای اسمز معکوس با توجه به نوع و شرکت سازنده دارای محدودیتهای عملیاتی مختلفی نیز هستند و برای آگاهی از این محدودیتها میتوانید به کاتالوگ ارائه شده از طرف شرکت سازنده مراجعه کنید.
شستشوی انواع ممبران در تصفیه آب صنعتی را میتوانید طبق مراحل زیر انجام دهید:
اولین مرحله آماده کردن محلول شستشو است.
در این مرحله، محلول را به داخل ممبران پمپاژ کرده تا این محلول جایگزین آب موجود در آنها شود. فشار پمپ باید تنها به اندازه افت فشار ورودی نسبت به آب غلیظ باشد. در این فشار، محلول غلیظ بسیار ناچیزی تولید می شود که از بازگشت خروجی به مخزن مواد شوینده جلوگیری میکند.
بعد از این که محلول شستشو جایگزین آب داخل سیستم شد؛ محلول غلیظ در جریان وارد شده و میتوان آن را دید. پس از رسیدن به این مرحله، اجازه دهید محلول شستشو در هر دو جریان آب تصفیه شده و غلیظ، مجددا به سمت مخزن محلول طی شود. در طی این فرایند، اقدامات لازم برای کنترل دما و PH محلول شستشو را نیز انجام دهید.
در این مرحله پمپ دستگاه را خاموش کنید و اجازه دهید ممبران در محلول شستشوی موجود در ممبران به صورت غوطه ور باقی بماند. برای غوطه ور شدن ممبران، یک ساعت زمان کافی است. در صورتی که میزان رسوب و گرفتگی ممبران بالا باشد؛ این مدت زمان ممکن است به 10 تا 15 ساعت هم برسد. بنابراین در این حالت بهتر است این کار نیمه شب انجام شود. انجام این فرآیند با سرعت کم، برای پایداری دمای محلول شستشو مناسب است.
محلول را با توجه به فشار تعیین شده برای مدت زمان بین 30 تا 60 دقیقه داخل سیستم پمپاژ کنید. توجه کنید که فشار و جریان بالای محلول باعث میشود رسوبات از سطح ممبران جدا و از سیستم خارج شود.
برای فلاشینگ سیستم از آب تصفیه شده به وسیله خود دستگاه تصفیه آب استفاده کنید. استفاده از آب تصفیه نشده به دلیل املاح، ممکن است با محلول شستشو واکنش شیمیایی داده و باعث رسوب گذاری روی ممبران ها شود. بهتر است حداقل دمای آب مورد استفاده در فلاشینگ حدود 20 درجه سانتی گراد باشد.
در بازار ایران، برندهای متنوعی از “انواع ممبران در تصفیه آب” به فروش میرسند. اما به دلیل محصولات غیر اصل تولید شده، باعث شده که بسیاری از افراد نسبت به خرید این ممبرانها تردید داشته باشند. بنابراین برای خرید انواع ممبران در تصفیه آب حتما به فروشگاه های معتبر مراجعه کنید. در پاکاب فراز مهر تمامی ممبرانها به صورت اصل به فروش میرسند.
این مطلب رو به اشتراک بگذار...